16. in 17. oktobra 2014 je v Celju na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko potekal že 5. Mednarodni simpozij Civilna družba in šolski sistem.

V četrtek popoldne je vse goste in udeležence simpozija pozdravila predsednica organizacijskega odbora simpozija, ga. Saša Silovšek, ga. Slavica Černoša, vodja sektorja za srednje šolstvo na Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport Republike Slovenije, pa je podala nekaj vzpodbudnih besed ter potrdila pomembnost zanimive teme letošnjega simpozija, ki je lahko orientacija bodočnosti marsikateremu dijake, učitelju ali civilni družbi, ki je tesno povezana s šolskim sistemom.

Simpozij se je začel s plenarno okroglo mizo z naslovom Tradicija ustvarjanja v dinamiki družbene prihodnosti, ki jo je vodila moderatorka in profesorica ga. Meta Hojnik Verdev.

Gostje, ga. Ina Čebular, ustanoviteljica zasebnega zavoda Inštitut za svobodo oblačenja Brestanica, ga. Tadeja Pance, ki kreira folklorne kostume in obleke v slogu s konca 19. stoletja, ga. Jožica Trateški, po izobrazbi profesorica zgodovine in sociologije, a dela kot višja kustosinja in vodja pedagoških programov v Muzeju novejše zgodovine Celje, in ga. Janja Vilman Proje, ki med drugim organizira tudi delavnice modnega oblikovanja, krojenja ter šivanja, so spregovorile o svojih poklicih, ki so mogoče za povprečnega človeka malo posebni, predvsem pa manj znani. Zanimivo je bilo slišati njihove zgodbe, kako so se znašle v svojih poklicih, ki se razlikujejo od njihove formalne izobrazbe. Vse pa imajo svoj poklic neizmerno rade in ga z veseljem opravljajo.

Nato je sledila sekcija Poklici prihodnosti, ki jo je vodila ga. profesorica Sonja Čendak Pavlič. Poklici prihodnosti so bili tudi osrednja tema letošnjega simpozija, zato so se prispevki udeležencev z različnih zornih kotov dotikali te teme. Tako smo slišali teme vse od iskanja tradicije v poklicih prihodnosti na področju tekstilnega oblikovanja do predelovalca ovčje volne do zaposljivosti dislektika ter poklicev našega okolja.

Prispevki naslednje sekcije Primeri dobre prakse so nas seznanili z inkluzijo v šoli, z opismenjevanjem po metodah Marije Montessori , z dobrodelnostjo in prostovoljnostjo, ki bogatita človeka, z bralnimi strategijami, s poznavanjem disleksije med učitelji, s šolo, krajem in športom ter coaching metodologijo.

V petek, 17. oktobra, je bila uradna otvoritev simpozija. Vabilu organizatorjev se je odzvala ga. Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje, ki je pozdravila idejo organizatorjev, da skušajo preko teme simpozija in različnih gostov javnosti predstaviti svoj pogled in prispevek k izobraževanju za družbo koristnih ter zaposljivih ljudi. G. Igor Lupše, ravnatelj Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, je spregovoril o pomenu poklicev prihodnosti na zaposljivost mlade generacije, ki bo v prihodnosti potrebovala veliko mero iznajdljivosti in poguma pri iskanju svoje zaposlitve. G. Igor Dosedla, direktor Šolskega centra Celje, je prav tako namenil nekaj vzpodbudnih besed organizatorjem simpozija ter prav tako spregovoril o pomenu poklicev prihodnosti za bodoče rodove. Ženski pevski zbor Šolskega centra Celje pa je poskrbel za kulturni del otvoritve.

Plenarna okrogla miza na temo poklicev prihodnosti z gosti, gospo Natašo Berginc, lastnico trgovin s športno opremo lastne blagovne znamke And by Andraž, gospo Aljo Novak Viryent, oblikovalko čevljev, ter gospodom Kristijanom Petkom, uspešnim celjskim frizerjem, je odlično vodila gospa Jožica Škorja, saj smo lahko skozi njena vprašanja podoživeli začetke, vzpone, padce ter vztrajnost sogovornikov, ki so hoteli na svoji začrtani poti uspeti. Vsem je to tudi uspelo, vendar brez vztrajnosti, ki je marsikateremu mlademu človeku danes primanjkuje, uspeh ni mogoč, so se strinjali uspešni podjetniki.

Zanimiva je bila predstavitev nemške jezikovne diplome kot priložnosti za poklicno prihodnost. Projekt Deutsches Sprach Diplome je predstavil gost iz Nemčije, dr. Reinhard Zuhlke, ki sodeluje z različnimi osnovnimi in srednjimi šolami v Sloveniji.

Vabilu organizatorjev se je odzvala tudi vrhunska slovenska padalka ga. Irena Avbelj, ki jo je zanimivo skozi svet ekstremnega športa in uspehov vodila profesorica Mojca Bobek na plenarni okrogli mizi Uspešni v športu – uspešni v življenju. O profesionalnem športu pa sta spregovorili tudi ga. profesorica Nives Grčar in gostja iz Madžarske Tamara Dorofejev, nekdaj vrhunska drsalka, sedaj trenerka celjskih drsalcev.

V sekciji Ideje in izzivi smo lahko slišali različne vsebine, vse od oblikovanja osebnosti, stika s samim seboj, vedno večje uporabnosti tabličnih računalnikov pri pouku do medšolskega povezovanja, mobilnosti mladih ter projektov urejanja šolske okolice in medgeneracijskega povezovanja v gledališki igri.

Če so bile plenarne okrogle mize bolj osredotočene na osrednjo temo Poklici prihodnosti, sta sekciji Primeri dobre prakse ter Ideje in izzivi zopet potrdili rdečo nit vseh dosedanjih petih simpozijev s krovnim naslovom Civilna družba in šolski sistem, ki se glasi šola in civilna družba morata delovati z roko v roki, če hočeta biti uspešni pri skupnem delu, tj. izobrazbi vsestransko razgledanih in strokovno podkovanih ljudi. Torej šola in civilna družba sta in morata biti vzajemna partnerja, če hočemo imeti zdrav šolski sistem in zdravo družbo.

Simpozija se je udeležil tudi najstarejši dijak Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko, ki je prav na dan simpozija praznoval častitljivo obletnico, saj je bil star 94 let.

Simpozij je zaključil gospod ravnatelj Igor Lupše z gostom in vsakoletnim udeležencem simpozija gospodom Brankom Pratengrazerjem iz Hrvaške, ki se je poslovil od učiteljskega ter sindikalnega dela, saj odhaja v zaslužen pokoj.

Udeležencem simpozija pa bo v prijetnem spominu ostala tudi popoldanska kavica, ki smo jo spili v knežjem mestu, ter ogled razstave Angležinje Helen Stratford , interdisciplinarne umetnice, ki deluje na področjih arhitekture, performansa in pisanja.

Maja Antonič

PROGRAM SIMPOZIJA 2014